Nina Petkovic Zvanicni Forum

*by Fuvijan Team*


  Duznosti i pravila ponasanja Moderatora na forumu

  Andrea
  Andrea
  Admin - Design Addict
  Admin - Design Addict

  Female Pisces Rat
  Age : 36

  Location : T i v a t

  Number of posts : 2934 Points : 23128

  Duznosti i pravila ponasanja Moderatora na forumu Empty Duznosti i pravila ponasanja Moderatora na forumu

  Post by Andrea on Sun Feb 22, 2009 10:25 pm

  Šta znači biti moderator?

  U suštini, biti moderator u tehničkom smislu nije ništa drugo do posedovanja mogućnosti da se u dodeljenom odeljku menjaju poruke i teme svih korisnika. Iznad svakog
  posta (a ne samo svog) moderator će pronaći nove alate: Obriši, Izmeni i slično, pored uobičajenih Citiraj, Prijavi. Na dnu svake stranice neke teme, on će videti dugmiće poput Premesti temu, Zaključaj temu, Obrisi temu i slicno.

  Sa proširenim privilegijama dolazi i odgovornost. Za nestanak teme ili pojedinačnih poruka, moderator mora odgovarati svim članovima foruma i Administratorima.

  Moderatori nikako ne smiju ulaziti u direktne rasprave sa korisnicima foruma. Ne smiju zloupotrebljavati svoja ovlascenja i svoditi odnose sa pojedinim korisnicima na nivo licnog obracuna. Svaka zloupotreba ovlascenja bice sankcionisana.


  Ali šta znači BITI moderator? Šta on radi?

  1. Moderator mora da nadgleda forum(e) i da se stara da nema nepoželjnih poruka, spamova, prozivki. To radi iz dva razloga. (a) Da bi svi članovi bili zaštićeni od uvreda i da bi na forumu vladala dobra kooperativna atmosfera. (b) Da bi se sačuvao kvalitet i ugled foruma u celini. U slučaju da pronađe uvredljive i/ili nepoželjne poruke, moderator ima puno pravo da na svoju odgovornost obriše te poruke, i/ili zaključa ili ukloni temu.
  Naravno, Moderator ima pravo odluke da li da odredjenu temu pomjeri u neki drugi pdf ili da je spoji sa nekom drugom temom.

  2. Moderator ima obavezu da nove članove upozna sa pravilima ponašanja na forumu ako proceni da su napravili određeni prekršaj osnovnih pravila. U tu svrhu moderator bi trebalo da koristi diskretnu komunikaciju (privatne poruke, e-mail i sl) kako ne bi kompromitovao ugled članova. Moderator takodje moze da koristi i javne opomene ako smatra da je to neophodno. Novim clanovima na forumu je pozeljno diskretno skrenuti paznju na greske ukoliko ih prave, pa tek ako to ne uvaze prostupiti ozbiljnijim sankcijama.

  3. U slučaju usijanih rasprava, moderator ima zadatak da raspravu kanališe u pravcu povoljnog rešenja i/ili smiruje strasti. U tu svrhu može koristiti i diskretnu komunikaciju. Ali je pozeljno da se umijesa i prekine svaku raspravu ili razgovor za koji je jasno da nije posao u dobrom smjeru.

  4. Moderator ponekad održava nivo aktivnosti u svom forumu. Ako nema dovoljno svežeg sadržaja, moderator može postaviti novu temu kako bi zainteresovao članove.

  5. Moderator na prvom mestu sva pravila mora poštovati i nikako ne sme da pokušava da iskoristi/zloupotrebi svoj položaj.


  Kakvi ljudi postaju moderatori

  Budući da posao moderatora zahteva uzajamno razumevanje između moderatora i
  članova, kao i njihovu međusobnu saradnju, moderator mora uživati poštovanje članova i njegova reč mora imati određenu težinu. Zbog ovoga je često poželjno da je moderator osoba koja je dobro poznata većini članova i koja ima najmanje konflikata sa većinom članovima. Sa druge strane, moguće je da moderator bude i neko ko ima veoma malo postova na forumu, pod uslovom da njegove aktivnosti vode u pravcu afirmacije
  njegove pozicije.

  Jedno od najvažnijih pravila je da moderator koristi članovima vidljive mehanizme kontrole (uklanjanje, izmenu, zaključavanje, premeštanje poruka) isključivo u slučaju krajnje nužde. Mehanizmi koji su dostupni samo moderatoru upotrebom doprinose stvaranju utiska da su moderatori neka vrsta policije, i to smanjuje značaj uloge moderatora. U najgorem slučaju, moderator može bitno pogoršati svoj ugled i izgubiti poštovanje drugih članova. Takvom moderatoru se status blagovremeno ukida.

  Moderatori su najčešće oni članovi koji su se istakli svojim doprinosom kvalitetu postova u forumu.

  Novi moderatori mogu tražiti pomoć od iskusnijih moderatora i Administratora u svakom trenutku i to se smatra poželjnim posebno u slučajevima kada su moderatori novi članovi foruma.


  Ukidanje statusa

  Status moderatora može biti ukinut u svakom trenutku. To se može desiti ukoliko moderator ne poštuje ovde navedena pravila, ukoliko se otkrije da moderator zloupotrebljava svoj status, ili ako se administratori napiju, napuše, polude pa slučajno ukinu status ( a tada cemo ga uz izvinjenje vratiti Duznosti i pravila ponasanja Moderatora na forumu 99019 )

  Članovi foruma takođe mogu ukinuti status moderatoru indirektno, pokretanjem glasanja.
  Glasanje se pokreće u odeljku Kritike i Pohvale i mora imati logičan naslov: "Ukidanje statusa moderatora tom i tom članu". Drugi način da članovi predlože ukidanje je direktna privatna poruka administratorima i/ili ostalim moderatorima.

  U slučaju inicijative članova, potrebno je obrazložiti zahtev za ukidanjem statusa, argumentovano i bez suvišnih reči. Zahtevi za ukidanjem statusa bazirani na ličnim nesuglasicama takođe se mogu uzeti u obzir (zato što je moderatoru strogo zabranjeno
  da se lično prepucava sa članovima), ali samo ukoliko se utvrdi da je
  to pravilo, a ne izolovan slučaj.

  Dakle, ova je tema stavljena da ne bi ispalo da korisnici imaju pravila a da Administracija i Moderatori imaju potpunu slobodu i vlast na forumu.
  Za sve za sta niste zadovoljni, imate pravo da se zalite nekome u Administraciji privatnom porukom, i ukoliko to uradite na normalan i fer nacin, bez uvreda i nedolicnog ponasanja, necete imati sankcije zbog toga, a vas zahtjev ce biti razmotren.

  Lijep pozdrav od Administracije Nina Petkovic foruma i uzivajte Duznosti i pravila ponasanja Moderatora na forumu 44464


  _____________________________________
  ''..Vjekova mir vracas mi ti.. Smirujes vode nabujale, moj sapat i krik ces pomiriti...''

   Current date/time is Sun May 31, 2020 1:25 am